Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Swish
010-182 71 10 * Hitta hörselklinik * Gratis hörseltest online

Låt Öronen Må Bra

|2/01, 2024

Låt Öronen Må Bra

Hantering av Öronvax och Hörhjälpmedel

Har du någonsin upplevt hörselnedsättning, lockkänsla eller klåda i öronen? Det kan vara tecken på öronvax, en vanlig företeelse som kan påverka vårt hörselsystem. Men oroa dig inte – här är några tips för att hantera öronvax och bevara din hörselhälsa.

Symptom på Öronvax:

Om du har öronvax kan du uppleva några vanliga symptom, såsom hörselnedsättning, en obehaglig lockkänsla och ibland klåda. Men vad kan du göra för att lindra dessa besvär och förhindra att det blir värre?

Säkra Metoder för Öronvaxborttagning:

  1. Använd revaxör eller vaxol: Dessa receptfria produkter, tillgängliga på apoteket, kan göra öronvaxet mjukare och underlätta borttagandet.

  2. Spola örat med ljummet vatten: En skonsam metod är att skölja örat med ljummet vatten. Var försiktig och undvik varmt eller kallt vatten, som kan utlösa en yrselreaktion.

  3. Konsultera vårdcentralen eller öronläkare: Om du inte får önskad effekt med ovanstående metoder, överväg att boka ett besök hos din vårdcentral eller öronläkare för professionell hjälp, som spolning eller sugning.

Varför inte tops?

Trots att många använder tops är den allmänna rekommendationen att undvika det. En tops har en tendens att skjuta in vaxet längre in i hörselgången istället för att ta ut det. Dessutom kan användningen av tops irritera körtlarna i hörselgången, vilka producerar öronvax, vilket kan leda till ökad vaxproduktion. I extrema fall kan användning av tops resultera skada på trumhinnan, vilket är smärtsamt och potentiellt kan påverka hörseln negativt.

Vaxets Naturliga Funktion:

Vaxet i öronen har en viktig funktion – att rengöra örat genom att samla upp smuts och gradvis pressa ut det. Men vad händer när du använder hörapparater eller hörselskydd regelbundet? Även om det kan öka risken för vaxproppar, är fördelarna med hörselhjälpmedel betydligt större än dessa potentiella nackdelar. Tänk på att vaxproppar är ett hanterbart problem i jämförelse med de många fördelar som hörselhjälpmedel kan erbjuda. Så låt dina öron njuta av ljudets värld och vårda dem klokt.